Over ons


Biostoom Beringen is een dochter van Bionerga NV, die instaat in voor de afvalverwerking afkomstig van de provincie Limburg en de stad Diest. Bionerga nv beheert twee verbrandingsinstallaties (Houthalen-Helchteren en Oostende) en vijf composteerinstallaties (Bilzen, Houthalen, Maasmechelen, Overpelt en Sint-Truiden).

De aandeelhouders van Bionerga nv zijn Limburg.net en Nuhma Cvba.

 

Activiteiten

Jaarlijks wordt in Limburg naast ruim 120.000 ton huishoudelijk restafval en grof vuil, meer dan 150.000 ton organisch afval ingezameld bij de Limburgse inwoners. Dit afval moet verwerkt worden.

Het restafval wordt in de milieuvriendelijke en hoogtechnologische installatie in Houthalen via verbranding omgezet in warmte en elektriciteit. Deze vorm van verwerking is uiteraard te verkiezen boven het storten.

De verwerking gebeurt in alle openheid. Tijdens bedrijfsbezoeken krijgen de aanwezigen een duidelijk beeld van alle schakels in de afvalketen, die perfect op elkaar zijn afgestemd om zo te voorkomen dat het milieu nog meer wordt belast. Na afloop beseffen de bezoekers dat hun afvalprobleem niet eindigt aan hun voordeur bij het buitenplaatsen van de huisvuilzak..

Om in de toekomst nog efficiënter de energie uit het afval te benutten bouwt Bionerga momenteel een nieuwe biostoomcentrale in Beringen. Het wordt een state of the art-installatie, waar de verwerking van het afval zal gebeuren op een uiterst professionele, ecologische en efficiënte manier.

Het organisch afval wordt in 5 composteringsinstallaties in Limburg verwerkt tot hoogkwalitatieve compost. De composteringsactiviteiten staan onder toezicht van VLACO, waardoor de compost het VLACO-attest mag dragen.

Afval is voor Bionerga een grondstof voor energievormen als warmte, elektriciteit en compost.

 


Missie Biostoom Beringen

Als betrouwbare, klantgerichte en maatschappelijk verantwoorde ondernemer optimaal grondstoffen en energie recupereren uit niet-herbruikbare afvalstromen.


Bezoek ook de website van Bionerga

Bezoek ook de website van Biostoom Oostende

Bezoek ook de website van Energiehub